• חן פרופסורסקי

בדיקת חומציות בקיבה? למה זה טוב?


אחד השיעורים המוקדמים בנטורופתיה מדבר על מנגנונים משמעותיים בבריאות האדם ושיבושים נפוצים במנגנונים אלה. אחד המנגנונים המשמעותייים ביותר הינו מנגנון ייצור החומצה בקיבה.

חומצה זו חשיבה להמון דברים:

  1. עיכול תקין של חלבונים - אבני הבניין המרכזיות של הגוף שלנו

  2. חסימה של כניסת טפילים למערכת העיכול (אין פתרון מושלם לזה אבל הקיבה היא המחסום הראשי)

  3. איפשור ספיגה של מרכיבים חיוניים רבים. מינרלים מרכזיים כמו מגנזיום, סידן וברזל, B12 ועוד

  4. עידוד הפרשת שאר מיצי העיכול - בעיקר בתריסריון (מיצי לבלב, כיס מרה וכבד)

  5. עוזרת לפרק מולקולות גדולות למרכיבים יותר קטנים ולכן חיונית להמשך תהליך העיכול

גם אם השורות הללו נראות לא משמעותיות במבט ראשון, תזכרו שלמינרלים שתלויים בחומציות הקיבה יש תפקידים רבים בגוף (בניית עצמות, הפעלת שרירים, תפקוד תקין של מערכת העצבים, בניית דם ועוד פעולות רבות), ל B12 לבד יש השלכות בכל חלוקת תאים בגוף, בבריאות מערכת העצבים ויכולות רבות שקשורות אליה (זכרון, ריכוז, שליפה), אין תא בגוף שלא זקוק לחלבון ותהליך העיכול כולו זקוק להשפעות הישירות והעקיפות של חומצת הקיבה.


במילים אחרות, זה לא מקרה שאני מכנה את חומצת הקיבה ה"מפסק הראשי" ... כשיש נפילה בייצור חומציות בקיבה המון המון תהליכים יכולים להשתבש.


זו הסיבה שמאוד חשוב לבדוק את רמת החומציות היכן שיש ספק למצב לא תקין.


בדרך כלל, ברפואה המודרנית, נהוג להניח כי רוב בני האדם סובלים מעודף של חומצה בקיבה. הניסיון שלנו מהשלושים שנה האחרונות מוכיח שהמצב הפוך. באלפי הבדיקות שערכנו זיהינו אולי שני מקרים של עודף ייצור של חומצה בקיבה. עוד כמה מקרים בודדים שבהם החומציות הייתה תקינה כל השאר היו מקרים של תת חומציות בקיבה!


איך בודקים את רמת החומציות בקיבה? בשביל זה הסרטון למעלה. את ההנחיות שאנו נוהגים לתת למטופלינו בכתב אוסיף כאן למטה לגיבוי ולמי שאין אפשרות לצפות בסרטון מסיבה כלשהי:

שלב I

יש לשתות מיץ מלימון שלם סחוט טרי בתוך כוס מים (עם קש) במהלך ארוחה חלבונית פעם אחת (קטניות / ביצה לצמחונים או אפשר גם עוף לאוכלי הבשר – דג או מוצרי חלב לא מומלצים לבדיקות אלה). יש לשתות את מיץ הלימון לסירוגין עם האוכל ולא בבת אחת.

אם מרגישים חמימות מוגברת בבטן / אי נוחות / צרבת וכדו' יש להפסיק ולדווח*. (פירוש הדבר שיש כנראה בעיה כלשהי הדורשת התייחסות).

במידה והתחושה נייטרלית או אף טובה יש לעבור למחרת לשלב II

שלב II

יש לשתות כף חומץ תפוחים / חומץ אורז בתוך כוס מים (עם קש) במהלך ארוחה חלבונית.

אם מרגישים חמימות מוגברת בבטן / אי נוחות / צרבת וכדו' פירוש הדבר שככל הנראה חומצת הקיבה תקינה.

אם מרגישים טוב / נייטרלי פירוש הדבר שיש כנראה מחסור בחומציות בקיבה.

בכל מקרה יש לדווח על התוצאה ולפעול על פי ההנחיות שניתן בטלפון, במייל או בפגישה הבאה.

* בכל מקרה של אי-נוחות נא לשים לב לתחושה, לעצור ולדווח כמה שיותר במדויק: מה הרגשת, איפה במערכת העיכול, מתי, לכמה זמן, עוצמה וכו'. אם התגובה לא ברורה יתכן ונמליץ לחזור על הבדיקה למחרת. הדיוק יעזור לנו לכוון את הטיפול בצורה הטובה ביותר.

© 2013 by Chen Profesorsky.
Proudly created with 
Wix.com

0
  • image003.gif
  • b-facebook
  • Pinterest Black Round
  • LinkedIn Black Round
  • Twitter Round